В най-скоро време ще започнем да копнеем за малко прохлада. В такива моменти най-добрият приятел на човека е климатикът.

Ако все още не си избрал модел, подходящ за твоя дом, виж нашите съвети:

Според мястото, където могат да бъдат монтирани климатиците, те се делят на три вида: за стеназа таван или подови. От гледна точка на мощността, климатиците могат да бъдат: 9 000, 12 000, 18 000 или 24 000 BTU. Климатикът трябва да има достатъчен капацитет за размера на помещението, в което ще бъде инсталиран. За гарсониера от 20-25 кв. м., климатикът трябва да има капацитет 9 000 BTU. За двустаен апартамент с площ между 25-40 кв. м., устройство с капацитет 12 000 BTU е по-добро решение. Климатици с капацитет 18 000 BTU се препоръчват за жилища с площ над 40 кв.м., а за зали или магазини, подходящият вариант е уред с капацитет 24 000 BTU.

След като си определил правилният тип устройство според нуждите на твоят дом, следва изборът на мястото, където то ще бъде инсталирано. Най-търсените и най-удобните климатици са тези за стена, които обикновено се инсталират в най-топлото помещение.

Често срещана грешка е закупуването на един много мощен уред, който се поставя в коридора, за да може да охлажда всички помещения едновременно. Специалистите определят този похват като напълно грешен. Те не препоръчват използването на единичен уред с висока мощност за целия апартамент, тъй като много големият въздушен поток на такова мощно устройство, което е разположено в малко пространство с височина по-малка от 3 метра, застрашава здравето на обитателите.

Друг фактор, който трябва да вземеш предвид е, че в зависимост от начина на работа, климатиците биват два вида: стандартни климатици с мотор Stop и Go и климатици с инверторни мотори. Разликата между двата модела откриваме в консумацията на енергия и времето за достигане на желаната температура. Инверторните климатици консумират с около 30% по-малко електро енергия и достигат зададената температура с 15% по-бързо от стандартните климатици.

Бюджетът също е определящ фактор при избора на всеки домакински уред, но за да направиш правилният избор на климатик, той не трябва да бъде водещ. Насочи вниманието си към размерите на стаята, наличието на прозорци, през които навлиза слънчева светлина, изложението на жилището (северно или южно), както и наличието на голям брой електроуреди в помещението, защото те са източник на допълнителна топлина.

Богата и разнообразна гама от климатични системи  на онлайн магазина https://klima-service-bg.com 

Клима Сервиз 2020. Нашия Магазин "ул. Димитър Пъшков 11А, гр. Ловеч, а ако имате нужда за консултация по телефон сме на разположение на 0895 47 71 47