Меню
Вашата кошница

Подови климатици

Стенен или подов климатик за – плюсове и минуси на двете системи

Когато стане въпрос за избор на климатик за дома, освен необходимата мощност и предпочитана марка, трябва да се ориентираме най-напред какъв вид климатична система търсим. В жилищни помещения изборът обикновено се свежда до два основни варианта за подов или за стенен монтаж. И двете системи функционират въз основа на един и същи принцип, но всяка има своите предимства и недостатъци. За да изберем системата, която в най-голяма степен отговаря на нуждите на нашия дом, нека разгледаме плюсовете и минусите на стенните и подовите климатични системи, както и основните критерии при избор.


Монтаж на стенен или подов климатик

Стенните климатични системи са пригодени да се монтират високо на стените в близост до тавана. По този начин климатикът не заема допълнително пространство и осигурява необходимата комфортна температура без ограничение в свободата на движение. Климатиците за подов монтаж от своя страна са идеални за инсталиране в стаи със скосен таван. Те са отличен избор за мансарди или за тавански помещения, където стените обикновено са или по-ниски от стандартните, или са под наклон. Тези системи могат да бъдат монтирани на т.нар. стени джуджета или директно под прозорците. В по-обширни помещения, където има предостатъчно място и няма много мебели също се препоръчва монтажът на подови вътрешни тела.

Разпространението на въздушната струя

При климатиците за стенен монтаж разпространението на въздушния поток се осъществява отгоре надолу. Тъй като мебелите и повечето вещи са разположени в ниската част на помещението, въздушната струя при стенните климатици трудно може да бъде препречена от друг предмет. Непосредствено пред тези климатични системи не трябва да се поставят високи мебели като гардероби и етажерки, които да пречат на въздуха от климатика да достига всички части на стаята. При подовите климатици е доста по-трудно да се осигури свобода за разпространение на въздушния поток, защото движението му се извършва от пода към тавана на помещението, където мебелите могат да образуват преграда и да спрат част от потока. Моделите подови климатици обаче са изключително добри в режим на отопление, защото подават топъл въздух ниско по пода, създавайки отлична конвекция, което ще остави студените крака в миналото. Съответно климатичните системи за стенен монтаж са по ефективни в режим на охлаждане, осигурявайки силна струя хладен въздух в горната част на помещението, която се спуска равномерно и охлажда цялата площ на стаята.


Почистването

При климатиците за подов монтаж профилактиката и почистването на филтрите се извършва много по-лесно, тъй като климатикът е монтиран на достъпно място. Освен това при тях клиентът много по-рядко забравя да почисти филтрите, тъй като климатикът попада доста по-често в полезрението. Колкото по-ниско обаче е системата, толкова повече прах се натрупва в нея и съответно изисква по-честа поддръжка. Вътрешните климатични тела за подов монтаж се нуждаят от два до три пъти по-често почистване на филтрите в сравнение със стенните климатици.


Изводът

Стенните климатични системи са по-рационалният и универсален вариант. Логично са и по-разпространени и при тях има доста по-голям избор от модели, което води и до леко превъзходство по отношение на изгодност на цената. Подовите обаче притежават някои сериозни предимства. Ако помещението ви е със специфична архитектура и не позволява монтирането на стенно тяло, подовият климатик е чудесен избор. Освен това, ако имате подходящо място за подово тяло, приоритетната употреба е отопление и мебелите ви позволяват свободно движение на подова въздушна струя, то подовата климатична система си е направо задължителна.


Кои са основните предимства на подовите климатици?

Както вече споменахме, всички видове климатици си имат своите предимстваИнсталационните и работните особености на подовите климатици обаче в много от ситуациите ги превръщат в един от най-добрите възможни избори.

Подобни модели носят на своите потребителите редица ползи. Ако имате намерение да се снабдите с подов климатик, е важно да сте добре запознати с тях. Именно затова в тази секция ще ви осигурим възможност да научите повече за тях.

Инсталация

Може би най-сериозното предимство на подовите климатици е свързано с особеностите на тяхната инсталация. Именно от нея до голяма степен произтичат, ако не всички, то поне една солидна част от преимуществата на тези модели на фона на останалите.

В множество различни ситуации монтажа на конвенционален стенен климатик се оказва невъзможно. От една страна, това може да се дължи на нестандартната форма на стените, на ниските или странно наклонените тавани, на множеството прозорци и врати с особено разположение и др.

Подовите климатици могат да се монтират на места, на които няма място за стенен или таванен климатик. В много от случаите това включва различни кафенета, магазини за хранителни стоки, големи приемни, хотелски фоайета и др.

Важно е да се отбележи, че в много съвременни домове стените доста активно участват в стилистиката на целия интериор. Те се превръщат в удобно място за излагането на различни произведения на изкуството.

В подобни случаи стенният климатик би нарушил естетическия ефект. Именно затова подовият вариант може да се окаже много по-добро решение.

Френските прозорци или стъклените стени например също биха ограничили възможността за инсталация на стенен климатик. Подовото устройство обаче могат да се окажат особено полезни и в подобна ситуация.

Подовите климатици са наистина гъвкави по отношение на своите инсталационни особености. Въпреки наименованието им в никакъв случай не е задължително подобни устройства да бъдат прикрепени към пода. Те могат да се монтират във всяка точка на нивото на земята или на стената.

Единственият потенциален проблем в тази ситуация произтича от наличието на различни мебели, които могат да възпрат въздушния поток. В същото време обаче тази потенциална опасност може да бъде лесно избегната, тъй като подовият климатик може да бъде монтиран почти навсякъде.

Достъпност и поддръжка

В много от случаите достъпът до стенното тяло на съвременните климатици, както и тяхното обслужване се оказват доста трудоемка задача.

Подовите модели са особено подходящи за хора с ограничена подвижност например. За тях може да бъде много по-удобно да взаимодействат с устройство, което е буквално на една ръка разстояние.

Така или иначе подовият климатик се обслужва в пъти по-лесно от повечето конвенционални модели. Благодарение на разположението му до него се стига с лекота, затова почистването на подобно устройство не предизвиква излишни затруднения.

Подовото устройство е много по-близо до вас и затова грижите за него не следва да представляват в общи линии почти никакво усилие. Да не говорим, че много от съвременните модели така или иначе почти не изискват поддръжка от ваша страна.

Сравнително рядкото почистване на филтрите им не представлява кой знае колко сложна задача.

Дизайн

Не знаем дали си давате сметка, но подовите климатици на практика са доста дискретни. Много хора предпочитат да оборудват домакинството си именно с нещо подобно, тъй като устройството не бие на очи и елегантно се слива с интериора.

Сплит системите, които се монтират на стена, са склонни да заемат доста голямо пространство. В същото време на практика не е особено лесно да ги замаскирате, така че в повечето случаи просто се налага да се примирите с тяхното присъствие.

Подовите климатици на свой ред могат да се скрият една идея по-лесно. Само се погрижете да ги маскирате така, че да не възпрепятствате благоприятния ефект на въздушния им поток.

В същото време трябва да си дадем сметка, че много от подовите модели са значително по-компактни на фона на конвенционалните климатици. При някои продукти дори съществуват варианти за полувграждане, което съвсем може да ги слее с интериора ви.

Освен това обаче, дори когато са по-открити, подовите климатици изглеждат доста елегантно. Външният вид на повечето модели е наистина съвременен и в много от случаите дори може да допринесе за разчупването на атмосферата в дадено помещение.

Подбирайте достатъчно разумно и ви гарантираме, че ще останете доволни от направения избор.

Отопление

Със сигурност ще се изненадате колко изкушаващи всъщност са отоплителните възможности на подовите климатици. Подобни модели на практика се справят доста подобаващо с отоплението и могат да предложат някои наистина уникални условия.

Ако планирате да използвате климатика си за отопление с обратен цикъл, устройствата, монтирани на пода, могат да бъдат чудесен избор. Това е така, защото топлият въздух, който те издухват, се разпръсква на нивото на стъпалата ви.

По този начин имате възможност да създадете една изключително приятна, топла, комфортна и уютна атмосфера в абсолютно всички помещения.

Собствениците на жилища с особено високи тавани в много от случаите дори се оказват принудени да се възползват от подобна функция. Подовият климатик ще разпръсква топлината на нивото, на което ви е необходима.

Само си представете колко бавно би стигнала до вас топлината, ако започне да се спуска от високия ви таван. С подовия климатик ще можете да усетите благоприятното ѝ въздействие значително по-бързо.

Любопитно е още, че с помощта на един подов климатик можете да върнете към живот старата си неизползваема камина. Често срещана практика е подобни устройства да се инсталират в камина, която не се използва, особено в някои от по-старите къщи.

По този начин можете не само да се наслаждавате на топлината, но и да оползотворите пространството, с което разполагате. В същото време обаче така ще осигурите на помещението си по-завършен и свеж вид.

Разбира се, не бива да пренебрегваме и факта, че функционално подовите климатици не се различават особено от класическите стенни устройства. Те могат да ви осигурят прекрасни отоплителни възможности с удобен и многоаспектен контрол. Необходимо е единствено да подберете подходящия модел.

Инверторен подов климатик Daikin FVXM25A/RXM25R PERFERA, 9000 BTU, Клас А+++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ -4 %
Нов подов инверторен климатик Daikin FVXM25A / RXM25R 9 000 BTU от серията инверторни климатици FVXM-A PERFERA подов тип климатик с екологичен фреон R32 модел 2020 година. Висок енергиен клас на сезонна ефективност до А+++. С три уникални функции за отопление: ускорено отопление, затопляне на п..
3,299.00 лв 3,419.00 лв
Инверторен подов климатик Daikin FVXM35A/RXM35R PERFERA, 12000 BTU, Клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ
Нов подов инверторен климатик Daikin FVXM35A / RXM35R 12 000 BTU от серията инверторни климатици FVXM-A PERFERA подов тип климатик с екологичен фреон R32 модел 2020 година. Висок енергиен клас на сезонна ефективност до А+++. С три уникални функции за отопление: ускорено отопление, затопляне на ..
3,669.00 лв
Инверторен подов климатик Daikin FVXM50A/RXM50R PERFERA, 18000 BTU, Клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ
Нов подов инверторен климатик Daikin FVXM50A / RXM50R 18 000 BTU от серията инверторни климатици FVXM-A PERFERA подов тип климатик с екологичен фреон R32 модел 2020 година. Висок енергиен клас на сезонна ефективност до А++. С три уникални функции за отопление: ускорено отопление, затопляне на п..
5,229.00 лв
Икономичен режим - настройките на термостата автоматично се сменят в зависимост от температурата, за да се избегне ненужно охлаждане или отопление. Ограничение на зададената точка за стайната температура - Минималният и максималният температурен диапазон могат да бъдат настроени за осигур..
3,249.00 лв
Икономичен режим - настройките на термостата автоматично се сменят в зависимост от температурата, за да се избегне ненужно охлаждане или отопление.Ограничение на зададената точка за стайната температура - Минималният и максималният температурен диапазон могат да бъдат настроени за осигуряв..
3,659.00 лв
Инвентарният подов климатик Gree GEH09AA-K6DNA1F е с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, подходящ за помещения до 17 кв. м. Контролираният въздушен поток ще ви осигури комфорт през всеки сезон, а вграденият йонизатор ще пречисти и освежи въздуха в помещението. Всички подови климатици..
1,959.00 лв
Подов климатик Midea MFAU-12HRFNX-QRD0W/MOX230-12HFN8-QRD0W, 12000 BTU, Клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Подов климатик Midea MFA2U-12HRFNX(GA). Елегантният и компактен дизайн на Midea го прави изключително естетичен. Той дава възможност да бъде монтиран на пода или ниско на стената, за да Ви спести място и възможност за повече пространство. Двата отделни вентилатора подобряват въздушния поток, ка..
1,999.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT25VG / SUZ-M25VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 20 кв.м . Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отопле..
4,349.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT35VG / SUZ-M35VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 30 кв.м. Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отоплен..
4,899.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT50VG / SUZ-M50VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 40 кв.м. Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отоплен..
5,999.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT60VG / SUZ-M60VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 45 кв.м. Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отоплен..
6,899.00 лв
Подов климатик Mitsubishi Heavy SRF25ZS-W/SRC25ZS-W2 Premium, 9000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Инверторният подов климатик Mitsubishi Heavy Industries SRF25ZS-W/SRC25ZS-W. Благодарение на двата филтъра за пречистване, осигурява въздух без бактерии, алергени и вируси. Нискостенният монтаж подобрява значително отоплителните параметри, гарантирайки ви топла зима и хладно лято. Всички климатици о..
2,879.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Heavy Industries SRF35ZS-W / SRC35ZS-W е подходящ за помешения до 28 кв.м. Благодарение на двата филтъра за пречистване, осигурява въздух без бактерии, алергени и вируси. Нискостенният монтаж подобрява значително отоплителните параметри, гарантирайки ви топла з..
2,849.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Heavy Industries SRF50ZSX-W / SRC50ZSX-W е подходящ за помещения до 37 кв.м. Благодарение на двата филтъра за пречистване, осигурява въздух без бактерии, алергени и вируси. Ниско стенният монтаж подобрява значително отоплителните параметри, гарантирайки ви топл..
3,999.00 лв
Показва 1 до 15 от 17 (2 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за поверителност | GDPR Декларация