Меню
Вашата кошница

Подови климатици

Стенен или подов климатик за – плюсове и минуси на двете системи

При избора на климатично оборудване за дома си, е важно да определим типа система, която ни е необходима, в допълнение към мощността и предпочитания бранд. В жилищните пространства основните възможности са стенен или подов климатик. Въпреки че и двете опции работят по един и същ начин, те предлагат различни предимства и слабости. За да определите най-подходящата система за вашия дом, е добре да се запознаете с предимствата и недостатъците на всяка една от тях, както и с факторите, които е добре да се вземат предвид при избора.

Подов климатик и две деца играят заедно

Изборът между стенен и подов климатик

Стенните климатици са проектирани да се инсталират в горната част на стената, близо до тавана. Това гарантира, че уредът не заема ценно място в помещението и предоставя комфортна температура без да пречи на движението в стаята. За противоположно, климатиците за подов монтаж са перфектни за места със скосени тавани, например мансарди или ателиета. Те могат да бъдат инсталирани върху къси стени или непосредствено под прозорци, което ги прави идеални за големи стаи с ограничени места за монтаж.

Разпределение на въздушната циркулация

Въздушният поток при стенните климатици се движи отгоре надолу. Понеже повечето от мебелите са разположени по-ниско в помещението, тези системи рядко срещат препятствия, които да пречат на потока. Важно е обаче да не разполагате високи мебели като шкафове или рафтове пред тях, за да не пречат на ефективното разпределение на въздуха. От друга страна, при подовите климатици потокът на въздуха идва от долу нагоре, където мебелите могат да пречат на равномерното разпространение на въздуха. Тези системи обаче са отлични за отопление, тъй като осигуряват топъл въздух ниско, което води до ефективна конвекция и топли крака през зимата. В сравнение, стенните климатици са по-добри за охлаждане, като предоставят равномерно разпределен хладен въздух в горната част на стаята.

Стенен климатик и въздушната му струя

Поддръжка на климатиците

Подовите климатици предлагат удобство при почистване и обслужване, тъй като са разположени на леснодостъпно място. Тъй като те са поставени по-ниско, често попадат в полезрението на потребителите, което ги мотивира да не пропускат редовната поддръжка. Въпреки това, поради тяхната ниска позиция, те привличат повече прах, което изисква често почистване на филтрите. На практика подовите климатични устройства изискват два до три пъти по-често обслужване на филтрите в сравнение със стенните модели.

Човек почиства филтри на климатик

Обобщение

Стенните климатици са доминиращите на пазара и предлагат голямо разнообразие от модели, което често се отразява на конкурентни цени. Въпреки това, подовите климатични системи не трябва да бъдат подценявани, тъй като те могат да бъдат идеалното решение при специфични архитектурни особености на помещението. Ако основната цел на използването на климатика е отопление и интериорът ви позволява оптимално разпространение на въздуха, подовият вариант може да бъде предпочитаният избор.

Подов климатик духа топъл въздух

Основните предимства на подовите климатици:

  1. Гъвкавост при инсталацията: Одобрени за помещения, където монтаж на стенни или таванни климатици е невъзможен поради архитектурни особености.

  2. Подходящи за нестандартни пространства: Могат да се използват в различни комерсиални среди като кафенета, магазини, фоайета и др.

  3. Запазване на интериорния дизайн: В многозначими интериори, където стените играят ключова роля в общата визия, подовите климатици не пречат на естетиката.

  4. Съвместимост със стъклените стени или френските прозорци: Тъй като стенен климатик може да бъде проблематичен в такива ситуации, подовият вариант предлага идеално решение.

  5. Версатилност при монтаж: Въпреки името си, те не задължително трябва да бъдат монтирани на пода, а могат да бъдат разположени и на стена.

  6. Избягване на пречки: Докато мебели и други препятствия може да блокират въздушния поток от стенен климатик, подовият модел може да бъде позициониран така, че да избегне подобни проблеми.

Стенните климатици са доминиращите на пазара и предлагат голямо разнообразие от модели, което често се отразява на конкурентни цени. Въпреки това, подовите климатични системи не трябва да бъдат подценявани, тъй като те могат да бъдат идеалното решение при специфични архитектурни особености на помещението. Ако основната цел на използването на климатика е отопление и интериорът ви позволява оптимално разпространение на въздуха, подовият вариант може да бъде предпочитаният избор.

Достъпност и поддръжка

Стенните климатици могат да представляват предизвикателство по отношение на достъпността и обслужването. В сравнение с тях, подовите климатици са идеални за хора с ограничена мобилност, тъй като са лесно достъпни и не изискват големи усилия за поддръжка. Те са дизайнирани така, че да бъдат лесни за употреба и обикновено не изискват чести интервенции.

Дизайн

Подовите климатици се характеризират с дискретен и съвременен дизайн, който позволява лесно интегриране в домашния интериор. Въпреки че стенните модели могат да заемат повече място и често са трудни за замаскиране, подовите варианти са обикновено по-компактни, и при определени модели дори съществува опция за полувграждане. Това ги прави по-гъвкави и адаптивни към различни интериорни решения.

Отопление с подови климатици

Подовите климатици предлагат впечатляващи отоплителни възможности. Когато се използват за отопление с обратен цикъл, те осигуряват равномерно разпределение на топлината на нивото на стъпалата, което създава комфортна и топла атмосфера в помещението.

Този тип климатици е особено полезен за помещения с високи тавани, тъй като топлината не трябва да пътува дълго разстояние от високите точки до земята, като така достига до хората по-бързо.

Освен това, подовите климатици могат да бъдат интегрирани в стари, неизползвани камини в по-старите домове. Това не само възстановява функционалността на камината, но също така допринася за по-естетичен и модернен вид на помещението.

Обаче, въпреки специфичното им разположение, подовите климатици предлагат същите функционални възможности за отопление като техните стенни аналози. Важно е просто да изберете модела, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Инверторен подов климатик Daikin FVXM25A/RXM25R PERFERA, 9000 BTU, Клас А+++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ -7 %
Нов подов инверторен климатик Daikin FVXM25A / RXM25R 9 000 BTU от серията инверторни климатици FVXM-A PERFERA подов тип климатик с екологичен фреон R32 модел 2020 година. Висок енергиен клас на сезонна ефективност до А+++. С три уникални функции за отопление: ускорено отопление, затопляне на п..
3,319.00 лв 3,569.00 лв
Инверторен подов климатик Daikin FVXM35A/RXM35R PERFERA, 12000 BTU, Клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ -9 %
Нов подов инверторен климатик Daikin FVXM35A / RXM35R 12 000 BTU от серията инверторни климатици FVXM-A PERFERA подов тип климатик с екологичен фреон R32 модел 2020 година. Висок енергиен клас на сезонна ефективност до А+++. С три уникални функции за отопление: ускорено отопление, затопляне на ..
3,449.00 лв 3,798.00 лв
Инверторен подов климатик Daikin FVXM50A/RXM50R PERFERA, 18000 BTU, Клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ -6 %
Нов подов инверторен климатик Daikin FVXM50A / RXM50R 18 000 BTU от серията инверторни климатици FVXM-A PERFERA подов тип климатик с екологичен фреон R32 модел 2020 година. Висок енергиен клас на сезонна ефективност до А++. С три уникални функции за отопление: ускорено отопление, затопляне на п..
5,219.00 лв 5,529.00 лв
Подов климатик AUX AUCO-H12/4R3B/AL-H12/NDR3HB2(U) Wi-Fi 12000 BTU, КЛАС А++
НОВ МОДЕЛ ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ -8 %
Инверторен климатик AUX AUCO-H12/4R3B/AL-H12/NDR3HB2(U) с подово вътрешно тяло е проектиран специално да оптимизира отоплението в дома Ви. Въздушният филтър за осигурява чист и свеж въздух, а вграденият Wi-Fi ще ви позволи да контролирате климатика от разстояние.  Високоефективен филтър Подов..
2,019.00 лв 2,184.00 лв
Подов климатик AUX AUCO-H18/4R3B/AL-H18/NDR3HB2(U) Wi-Fi 18000 BTU, КЛАС А++
НОВ МОДЕЛ ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ -5 %
Инверторен климатик AUX AUCO-H18/4R3B/AL-H18/NDR3HB2(U) с подово вътрешно тяло е проектиран специално да оптимизира отоплението в дома Ви. Въздушният филтър за осигурява чист и свеж въздух, а вграденият Wi-Fi ще ви позволи да контролирате климатика от разстояние. Високоефективен филтърПодовите ..
2,419.00 лв 2,550.00 лв
Подов климатик Fujitsu General AGHG09LVCA/AOHG09LVCA, 9000 BTU, клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Икономичен режим - настройките на термостата автоматично се сменят в зависимост от температурата, за да се избегне ненужно охлаждане или отопление. Ограничение на зададената точка за стайната температура - Минималният и максималният температурен диапазон могат да бъдат настроени за осигур..
3,249.00 лв
Подов климатик Fujitsu General AGHG12LVCA/AOHG12LVCA, 12000 BTU, клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Икономичен режим - настройките на термостата автоматично се сменят в зависимост от температурата, за да се избегне ненужно охлаждане или отопление.Ограничение на зададената точка за стайната температура - Минималният и максималният температурен диапазон могат да бъдат настроени за осигуряв..
3,599.00 лв
Подов климатик Gree GEH09AA-K6DNA1F-I/GEH09AA-K6DNA1F-O WiFi, 9000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ WIFI УПРАВЛЕНИЕ
Инвентарният подов климатик Gree GEH09AA-K6DNA1F е с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, подходящ за помещения до 17 кв. м. Контролираният въздушен поток ще ви осигури комфорт през всеки сезон, а вграденият йонизатор ще пречисти и освежи въздуха в помещението. Всички подови климатици..
2,239.00 лв
Подов климатик Midea MFA2U-12HRFNX (GA) / MOX230-12HFN8-Q (GA, 12000 BTU, Клас А++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Подов климатик Midea MFA2U-12HRFNX (GA) / MOX230-12HFN8-Q (GA. Елегантният и компактен дизайн на Midea го прави изключително естетичен. Той дава възможност да бъде монтиран на пода или ниско на стената, за да Ви спести място и възможност за повече пространство. Двата отделни вентилатора по..
1,999.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT25VG / SUZ-M25VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 20 кв.м . Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отопле..
4,349.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT35VG / SUZ-M35VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 30 кв.м. Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отоплен..
4,899.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT50VG / SUZ-M50VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 40 кв.м. Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отоплен..
5,999.00 лв
Инверторният подов климатик Mitsubishi Electric MFZ-KT60VG / SUZ-M60VA, с енергиен клас А++ при охлаждане и А+ при отопление, е подходящ за помещения до 45 кв.м. Моделът е с ниски нива на шум и филтър със сребърни йони, а в режим на отопление създава комфорт, който може да се сравни с подово отоплен..
6,899.00 лв
Подов климатик Mitsubishi Heavy SRF25ZS-W/SRC25ZS-W2 Premium, 9000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Инверторният подов климатик Mitsubishi Heavy Industries SRF25ZS-W/SRC25ZS-W. Благодарение на двата филтъра за пречистване, осигурява въздух без бактерии, алергени и вируси. Нискостенният монтаж подобрява значително отоплителните параметри, гарантирайки ви топла зима и хладно лято. Всички климатици о..
2,879.00 лв
Подов климатик Mitsubishi Heavy SRF35ZS-W/SRC35ZS-W2 Premium, 12000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Инверторният подов климатик Mitsubishi Heavy Industries SRF35ZS-W / SRC35ZS-W е подходящ за помешения до 28 кв.м. Благодарение на двата филтъра за пречистване, осигурява въздух без бактерии, алергени и вируси. Нискостенният монтаж подобрява значително отоплителните параметри, гарантирайки ви топла з..
2,999.00 лв
Подов климатик Mitsubishi Heavy SRF50ZS-W/SRC50ZS-W2 Premium, 18000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ
Инверторният подов климатик Mitsubishi Heavy Industries SRF50ZSX-W / SRC50ZSX-W е подходящ за помещения до 37 кв.м. Благодарение на двата филтъра за пречистване, осигурява въздух без бактерии, алергени и вируси. Ниско стенният монтаж подобрява значително отоплителните параметри, гарантирайки ви топл..
4,299.00 лв
Подов климатик Toshiba RAS-B10J2FVG-E1/RAS-10J2AVSG-E BI-FLOW, 10000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ -8 %
Инверторен климатик RAS-B10J2FVG-E1/RAS-10J2AVSG-E от серията Bi-flow на инверторни климатици Toshiba притежава иновативно и компактно тяло, подходящо за подов и нискостенен монтаж. Пасва перфектно под перваза на прозореца или в мансардни помещения с нисък таван.Иновативна технологияС оригиналн..
2,739.00 лв 2,979.00 лв
Подов климатик Toshiba RAS-B13J2FVG-E1/RAS-13J2AVSG-E, BI-FLOW, 13000 BTU, Клас A++
ВКЛЮЧЕН МОНТАЖ -6 %
Инверторен климатик RAS-B13J2FVG-E1 / RAS-13J2AVSG-E от серията Bi-flow на инверторни климатици Toshiba притежава иновативно и компактно тяло, подходящо за подов и нискостенен монтаж. Пасва перфектно под перваза на прозореца или в мансардни помещения с нисък таван. Иновативна технология С ори..
3,079.00 лв 3,279.00 лв
Показва 1 до 19 от 19 (1 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за поверителност | GDPR Декларация