Меню
Вашата кошница

Профилактика на климатици

Една от дейностите, които имат за цел да възвърнат първоначалната ефективност на вашата климатична система, се нарича профилактика на климатици. Прави се с цел почистване на климатика от насъбралите се прахоляци, плесени и други неблагоприятни фактори за здравето на хората и работата на самия климатик. Този процес включва разнообразни по вид етапи, които със сигурност ще допринесат за удължаване живота на вашия климатик, както и за неговата перфектна работа дори в най-екстремни условия - през лятото и зимата.

В режим на работа климатикът замърсява филтрите и топлообменниците, в следствие на което се увеличава разхода на електрическа енергия и климатиците по-трудно достигат зададената температура, губейки значително от ефекта на икономичност на електрическа енергия.

Когато филтрите на устройството не са почистени, прахът се натрупва по топлообменника и по този начин намаля обема на въздуха, който преминава през него, отнемайки ефективността на системата. Почистването на топлообменника трябва да се извършва от професионалисти и със специални препарати, в противен случай може да навреди на работата на Вашия климатик.

Етапите, които включва профилактиката са:

  1. Основно почистване на вътрешното тяло;
  2. Оглед на външното тяло за течове и пропуски в херметичността на системата
  3. Замерване на изходната температура на климатика.

Извършването на профилактика на климатици често е подценявано от клиентите, защото те разсъждават на принципа, че щом нещо работи, то по-добре е да не го пипат. Все пак при работата на вашия климатик може да има симптоми, които само специалист може да улови. Списъкът с неприятни последици от липсата на редовна профилактика включва: намален жизнен цикъл, неприятна миризма, намалена ефективност и изразходване на повече електроенергия.

Колко често да правим профилактика на климатика?

Трудно е да се даде категоричен отговор колко често трябва да правите профилактика на климатика, но е препоръчително да се прави поне веднъж годишно. Зависи от фактори като колко често използвате климатика, основен източник на отопление/охлаждане ли е и неговото местоположение.

Големите климатични фирми изискват от Вас поне веднъж годишно да направите профилактика, за да предотвратите евентуални бъдещи проблеми. Цената за една годишна профилактика на Вашият климатик варира и се определя от фактори като: състояние на климатика, мощност и условия. Когато бива извършвана от професионалисти, процедурата отнема не повече от 90 минути. Времетраенето, разбира се, варира от състоянието на климатика.

Най-удачното време за профилактика е преди започването на активния сезон на работа на климатичната система.

Можете ли сами да правите профилактика на климатика?

В практиката се случва редица домакинства да се опитват да извършват самостоятелно подобна профилактика. Бъдете внимателни и се обърнете към професионалисти в областта на климатизацията, тъй като лошо извършената профилактика може да доведе до много по-големи вреди, отколкото от липсата на такава.

Това, което е възможно да направите за климатика си е да почиствате филтрите поне два пъти месечно, за да се почисти праха; редовно да проверявате и поддържате въздушните филтри и да следите за странни шумове и вибрации.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за поверителност | GDPR Декларация